Schröpfen

Schröpfen is onder een aantal verschillende namen bekend. In Nederland spreekt men van ‘koppen zetten’ en soms onterecht over vacuümtherapie. Uit het Duits komt het woord schröpfen wat letterlijk ‘ vlies’ betekent. Uit de Engelse taal is Cupping overgenomen.In Nederland worden de verschillende benamingen door elkaar gebruikt, maar verwijzen bijna altijd naar de hieronder beschreven behandelmethode.

Ook bij deze therapie worden gifstoffen via de huid aan het lichaam ontrokken en worden de reflexzones van de dieper gelegen organen gestimuleerd.Via de huidreflexzones, zie ook segmentale therapie kunnen we dus het orgaan zelf beïnvloeden.
schröpfen is een “vriendelijk” bindweefselmassage. Kan gevoelig zijn, met name daar waar blokkades aanwezig zijn.

Met behulp van een schröpfglaasje ook wel cupping genoemd wordt er een vacuüm gecreëerd op de huid. De glaasjes kan ik op eén punt zo’n 5-10 minuten laten staan zodat op die plek een prikkeling ontstaat.

Maar ik kan ook met het glaasje heen en weer gaan. De huid is dan ingesmeerd met olie. De mate van verkleuring is een duidelijke aanwijzing wat blokkades betreft. Na een aantal behandelingen is dan ook duidelijk te zien dat de huidzone minder reageert met verkleuringen. Deze verkleuringen zijn tijdelijk, hoogstens 1 á 2 dagen.
Het zijn kleine onderhuidse bloedingen die onschadelijk zijn.

Bij schröpfen worden de gifstoffen die zich in de loop van de tijd opgehoopt hebben weer aan het lichaam ontrokken. Er ontstaat een ontzuring van het bindweefsel

Uiteindelijk verdrijft deze behandelmethode de pijn, neemt het ontstekingen weg.
De geest wordt helderder en evenwichtiger.